Alimentatia copiilor

Lucruri nespuse despre meniul de la avizierul gradinitelor

         Astazi sunt nevoita sa imi spun mahnirea. Din nou, stiu! De fiecare data cand ai bune intentii si initiativa, se gaseste cineva sau ceva care sa incerce sa te demoralizeze, sa te faca sa renunti. Noroc ca nu sunt una care sa renunte usor!

        Doresc din suflet sa lansez o serie de campanii de informare si proiecte pentru copii. Imi doresc sa vad din ce in ce mai multi parinti implicati in educatia alimentara, asa cum se implica la scoala sau in activitati de pian, inot, canto, etc. Atat Brasovul cat si Romania, au nevoie de implicarea parintilor, profesorilor, doctorilor, nutritionistilor, dieteticienilor si a tehnicilenilor. Din nefericire, copiii din zilele noastre, au cele mai mari dezechilibre si tulburari legate de nutritie comparativ cu alte generatii.

       De putut se poate, nu e cazul sa ne tot dam ochii peste cap, insa trebuie sa ne implicam cu totii si sa sustinem toate aceste initiative.

 

Cum sta treaba cu meniul de la avizierul gradinitei?

        Sunt doua acte normative din anul 2008 – o lege si un ordin:

 • LEGEA NR. 123/2008, pentru o alimentatie sanatoasa in unitatile de invatamant preuniversitar
 • ORDINUL NR. 1563/2008, pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor si a principiilor care stau la baza unei alimentatii sanatoase pentru copii si adolescenti.

        Acestea exista, dar nu se aplica decat pe hartie si nu se verifica!

„În incinta şcolilor se va vinde numai apă potabilă sau minerală îmbuteliată, pentru a crea copiilor deprinderea de a o bea”. Suna bine, doar ca acele chisocuri din curtile scolilor sunt prea bine intepenite de pilele si relatiile celor care le detin. Aceasta este insa alta discutie.

        Meniurile sunt intocmite de nutritionisti. Nu contest asta, desi nu inteleg cum unele meniuri ce contin mezeluri, branza topita, margarina, iaurturi cu fructe si alte mizerii au parafa si aviz. Si eu am trecut prin experiente neplacute si am schimbat 3 gradinite din cauza meniului, desi nu aveam atatea cunostinte. Nu m-a interesat sa ajunga la vreo doamna educatoare la care se intra doar cu “pile” ( fara suparare, dar sistemul asta inca functioneaza) si nici daca e facut de nutritionist, insa m-a interesat sa fie de bun simt. Imi doresc sa am un copil sanatos, inainte de orice diplome si certificari.

         Sa va spun acum ce m-a intrigat atat de tare…Nu detaliez conjuctura in care am aflat aceste lucruri, insa va asigur ca sunt din surse credibile. Am avut si eu multe socuri, insa sa aflu ca la gradinite se pune zahar cu pumnul in mancare si vegeta fara pic de mustrare pentru gust si aport caloric, nu as fi crezut. Ati citit bine: zahar- si monoglutamat de sodiu ( acel “E” interzis in multe tari). Consumul de monoglutamat de sodiu ( E621) poate cauza dureri de cap, migrene, spasme musculare, greata, alergii, atacuri epileptice, depresie, oscilatii cardiace. Din cauza ca este o neurotoxina afecteaza sistemul nervos si supra stimuleaza neuronii, aducandu-i la un stadiu de epuizare, iar unii dintre ei ajung sa moara, ca o consecinta a acestei stimulari artificiale. Iar despre efectele nocive ale zaharului, stim cu totii!

       Doamnele de la bucatarie considera ca adaugand zahar “fac caloriile cerute” si determina copii sa manance. Celalalt soc a fost sa aflu cum o firma de catering livreaza “ cancer pe paine” ( citez exprimarea persoanei care a detaliat cum functioneaza lucurile) la gradinite si maternitate. Ca sa intelegeti : totul se prajeste in ulei de palmier ars, neschimbat de 2 luni, cica poti sa il iei cu spaclu.

      Acum este normal sa fim revoltati, sa dorim sa ne sustragem si sa cautam vinovati.  Dar dragi parinti, ma lovesc de aceleasi probleme si nu am inteles niciodata de ce trebuie sa punem mereu toata vina pe gradinite, scoli, pe guvern, pe sistem.

 

Ce puteti face?
 • sa ridicati problema la sedinta cu parintii- inceperea anului scolar este momentul ideal
 • sa nu va fie teama sa cereti detalii despre meniu, lista ingredientelor din preparate, cine il intocmeste si despre firma de catering
 • Nu acceptati in meniu preparate prajite, iaurturi cu fructe, prajituri ( din comert ), mezeluri, branzeturi procesate
 • Insistati sa contina legume din plin si fructe la gustari
 • Bugetul nu trebuie sa fie o scuza: cei responsabili trebuie sa gestioneze banii alocati meniului in asa fel incat sa indeplineasca principiile unei alimentatii sanatoase ( nu doar aportul caloric!)
 • Nu vi se ofera explicatii, schimbati gradinita fara nicio teama. Sunt institutii care promoveaza alimentatia sanatoasa si respecta cu adevarat normele impuse.
 • Acasa incercati sa puneti la dispozitie copilului, alimente sanatoase, evitati dulciurile, chipsurile, prajelile, sucurile. Acestea pot fi consumate ocazional!

 

         Draga parinte, te-am informat despre aceste lucruri pentru ca multe sunt nespuse si nestiute. E foarte greu intr-adevar sa te asiguri ca puiul tau primeste hrana adecvata, insa ce te opreste sa faci tot ce poti pentru acest lucru? Este dreptul tau sa fi informat si nu uita ca scopul principal este sanatatea copilului tau. Asa cum bucatareasa care pune zahar in mancare, stie ca o poate face fara sa fie controlata si intrebata de nimeni, la fel se intampla cu firmele de catering si institutiile responsabile cu supravegherea aplicarii legilor.

 •  Ia atitidine
 • Informeaza-te
 • Apara dreptul copiilor la sanatate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *