jurnal de etichete

Pufuletii


Pufuletii par o alegere sanatoasa, insa lucrurile nu stau deloc asa. Sunt produse hipercalorice, cu un continut ridicat de grasimi saturate si sare. In aceasta combinatie dezechilibrata de multe ori pe eticheta gasim in plus incarcatura chimica constituita din aditivi alimentari periculosi pentru sanatatea noastra.

“Acestia sunt un produs expandat obtinut din faina de porumb si adaos de glucoza, glucide, care ii imprima o incarcatura glicemica ridicata si o densitate energetica foarte mare, 224 kcal/30 grame de produs. Profilul nutritional este extrem de dezechilibrat, cu un mare exces de glucide” este de parere doctorul Gheorghe Mencinicopschi.

Asociatia Pro Consumatori ( APC) Romania a realizat un nou studiu care arata ca pufuletii ne pot pune sanatatea in pericol. Expertii APC au analizat 32 de tipuri de pufuleti, iar descoperirile sunt alarmante: continut foarte mare de sare, acizi grasi saturati si majoritatea au intre 1 si 8 aditivi alimentari. Acestia sunt:

  • curcumina (E100) poate provoca greata, diaree si poate afecta metabolizarea fierului in organism;
  • tartrazina (E102) este unul din cei mai periculosi aditivi alimentari, poate provoca tulburari de vedere, eczeme si dificultati de respiratie;
  • acid lactic (E 270) poate produce reactii alergice, afectiuni digestive, mancarimi, secretii nazale, inflamarea limbii si a mucoaselor, favorizeaza aparitia cariilor. ALIMENTELE CARE CONTIN E270, NU AR TREBUI CONSUMATE DE BEBELUSI SI COPIII MICI!
  • Acid malic (E 296) NU SUNT PERMISE CONCENTRATIILE MARI DE ACID MALIC IN ALIMENTELE PENTRU COPII-ACESTIA NU AU CAPACITATEA DE A METABOLIZA ACEST ADITIV;
  • Acid citric (E 330) Distruge smaltul dentar, favorizand aparitia cariilor. Cei care au afectiuni cardiovasculare, ale aparatului digestiv si renale ar trebui sa evite alimentele care contin acest aditiv;
  • Monoglutamat de sodiu (E 621) acest aditiv este unul dintre cei mai controversati in acest moment si din pacate este inca permisa folosirea lui in Romania. Acesta provoaca reactii alergice, dureri de cap si gat, ameteli, diaree, greata si poate bloca asimilarea vitaminei B6. Un deficit de vitamina B6 poate genera slabiciune musculara, insomnii, anemie, oboseala cronica, tulburari neorologice, caderea parului. Deficitul de calciu poate genera irascibilitate, astenie, lipsa poftei de mancare, pierderi de memorie, fracturi, tulburari intestinale.Alimentele care contin acest aditiv trebuie evitate de femeile insarcinate, copii, cardiaci si batrani.
  • Guanilat disodic (E627) trebuie evitat de copii, persoanele cu astm si guta;
  • Inozinat disodic (E631) poate declansa reactii alergice;
  • Ribonucleotid disodic (E635) trebuie evitat de persoanele astmatice intrucat aceasta poate provoaca alergii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *